
Care needs and admission limits
Which Care Needs Fit a California Residential Home?
A diagnosis does not decide admission by itself. The important questions are what help the person needs, who can lawfully provide it, and whether this particular home has the approvals, staffing, training, and plan to do so.
Reading about care is one thing; knowing which homes have a room this week and what they are actually charging is another. That part we find out for you, and it costs your family nothing.
Translate diagnoses into daily care requirements
Two people with the same diagnosis may need very different levels of assistance. Describe mobility, transfers, eating, continence, medication tasks, memory changes, behavior, and overnight needs. Include how often help is needed and whether a licensed professional must perform it.
The RCFE must assess suitability rather than accepting a person solely because a room is available. Its nonmedical license does not authorize every treatment that might be needed after hospitalization. RCFE acceptance and appraisal rules.
Understand what restricted conditions mean
Title 22 section 87612 identifies restricted health conditions, with additional condition-specific rules elsewhere in the chapter. Restricted does not mean automatically forbidden, and it does not mean that every home is equipped to provide the care.
Examples include needs involving oxygen, certain catheter care, diabetes, injections, managed incontinence, and qualifying wound care. The relevant requirements can involve professional oversight, resident self-care ability, staff instruction, and a written care plan. A restricted condition is not, by itself, a requirement to obtain the state exception used for prohibited conditions. Official health-condition regulations.
Treat prohibited conditions as a separate legal question
Section 87615 addresses prohibited health conditions, including conditions requiring care beyond residential limits. Examples in the rule include certain advanced pressure injuries and a need for 24-hour skilled nursing or intermediate care. Do not treat this as a complete clinical screening list.
Section 87616 provides a process for requesting exceptions. An exception must be authorized; an administrator’s confidence, a family waiver, or a visiting nurse does not by itself remove a prohibition. Ask licensing when the applicable category is unclear.
Check dementia, mobility, and hospice requirements independently
Dementia-related needs require attention to supervision, staff preparation, the environment, and applicable dementia-care rules. Nonambulatory or bedridden status also raises fire-clearance and care-planning questions; a ramp or accessible bedroom is not proof of approval.
Hospice can sometimes be provided while a resident lives in an RCFE under the required waiver and individual arrangements. Hospice enrollment does not automatically authorize every condition or replace the home’s daily caregiving responsibilities. Ask how the hospice team and home divide tasks and cover nights.
Ask for a concrete acceptance plan
Ask the receiving administrator to explain which needs the home will meet, which outside professionals are involved, and what must be completed before arrival. Verify equipment, medications, supplies, training, and service start dates.
For San Diego hospital discharges, make sure outside providers actually serve the destination address and can start on the needed date. Reassess if the person’s condition changes before move-in; a prior acceptance may no longer describe the current situation.
- Who performs each treatment and who covers missed visits?
- What written orders, training, or approvals are required?
- What changes would trigger reassessment or another level of care?
Questions families ask
- Can a California care home accept someone who uses oxygen?
- Possibly. Oxygen is addressed by restricted-condition rules, but the individual circumstances and the home’s compliance must be assessed. The equipment alone does not determine admission.
- Does a home health nurse make any placement lawful?
- No. Outside services can support an appropriate placement but do not erase licensing limits, prohibited-condition rules, fire clearance, or the need for a workable care plan.
- Can hospice allow someone to remain in the home?
- Sometimes, under the applicable waiver and resident-specific arrangements. Confirm the home’s authorization and how both providers will meet the person’s needs.
Reviewed 21 October 2026. This guidance is not a medical assessment or legal or benefits advice. Confirm current requirements with the responsible programme.
Let’s narrow the search together
Share the care needs, timing and neighbourhoods that matter to your family. We’ll help you work through the San Diego options.
Who are we helping?
Start with your family member. You can discuss the details with us by phone.
Prefer to talk now? (619) 340-1539, open every day until 6pm.